Technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki: 4 lata

    Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

    Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:

  • dobrym stanem zdrowia
  • prawidłową sprawnością ruchową kończyn
  • wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
  • dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
  • odpornością psychiczną
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
    Kształcenie zawodowe

  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy

O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.

Przygotowanie absolwenta:

    Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:

  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
  • Zakładach zbiorowego żywienia
  • Własnej firmie gastronomicznej
    Przedmioty zawodowe:

  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • organizacja produkcji gastronomicznej

Zespół Szkół Zawodowych im.Stefana Bobrowskiego w Rawiczu

ul.Gen. J. Hallera 12
63-900 Rawicz

Telefon: 065-545-3072
Fax: 065-545-2235
E-mail: zsz@powiatrawicki.home.pl

Aktualnie otwarte

BIP  Monitoring ZSZ  Cookies

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress