Technik żywienia i usług gastronomicznych
źródło muzyki: https://www.youtube.com/watch?v=rfv-O_bQ1WI
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.
- Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
- dobrym stanem zdrowia
- prawidłową sprawnością ruchową kończyn
- wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
- dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
- odpornością psychiczną
- umiejętnością współdziałania w zespole
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
-
- Warunkiem uzyskania tytułu technik ekonomista jest uzyskanie świadectw ze wszystkich egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie :
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przygotowanie absolwenta:
- Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
- Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
- Zakładach zbiorowego żywienia
- Własnej firmie gastronomicznej
- Przedmioty zawodowe:
- Język obcy zawodowy
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
- Podstawy żywienia dietetycznego
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Przygotowanie i wydawanie dań
- Prowadzenie usług gastronomicznych
- Praktyka zawodowa – 8 tygodni