Konkurs gastronomiczny „Podróże kulinarne”

W dniu 27 listopada br. w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny „Podróże kulinarne”. Konkurs adresowany był dla uczniów uczących się w technikum  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Celem organizowanego konkursu, którego organizatorkami były: p. Iwona Kurzawa i p. Monika Świtała, było m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz propagowanie i pogłębianie znajomości tradycji kuchni europejskiej.

 

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dwóch potraw oraz dekoracji stołu, z którego wywodziła się dana kuchnia. Uczniowie zaprezentowali kuchnie: grecką, włoską, francuską, hiszpańską oraz polską.

Poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany. Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacja stołów oraz potrawy były różnorodne, a o wyniku zadecydowały szczegóły.

 

Komisja konkursowa w składzie: pan dyrektor Piotr Mosiek, pani pedagog Anna Funka-Leciejewska oraz pani Magdalena Sikora po długich naradach przyznała:

 

I miejsce dla Wiesławy Dytko i Agaty Banaszczak z klasy IV TŻ

– za prezentację kuchni włoskiej

II miejsce dla Sandry Andrzejewskiej i Magdaleny Kowalskiej z klasy II TŻ

-za  prezentację kuchni hiszpańskiej

III miejsce dla Weroniki Jankowiak i Natalii Banaszak z klasy II TŻ

– za prezentację kuchni greckiej

 

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się wysokimi umiejętnościami i dogłębną wiedzą.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

 

 

Monika Świtała Iwona Kurzawa

Nauczycielki ZSZ w Rawiczu

Zespół Szkół Zawodowych im. Stefana Bobrowskiego w Rawiczu

ul. Gen. J. Hallera 12
63-900 Rawicz

Telefon: 65-545-30-72
E-mail: [email protected]

Aktualnie otwarte

BIP  Monitoring ZSZ  Cookies

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Skip to content