Fascynująca kuchnia molekularna

Klasa II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych poznawała tajniki kuchni molekularnej podczas zajęć praktycznych.  Uczniowie sporządzili lody owocowo-śmietankowe z użyciem ciekłego azotu w naczyniu Nitro Bowl, makaron z soku pomarańczowego wykonany z użyciem agaru oraz kuleczki czerwonego kawioru z soku pomidorowego,  wykorzystując to tego zjawisko sferyfikacji. Podczas ćwiczeń było dużo śmiechu i zabawy. Zajęcia były  bardzo ciekawe i dały zarówno uczniom,  jak i nauczycielce,  wiele  satysfakcji i zadowolenia.
Powstałe podczas ćwiczeń produkty wykorzystane zostały do dekoracji eklerów z ciasta parzonego.

                                                                  Renata Uźniak

Zespół Szkół Zawodowych im. Stefana Bobrowskiego w Rawiczu

ul. Gen. J. Hallera 12
63-900 Rawicz

Telefon: 65-545-30-72
E-mail: [email protected]

Aktualnie otwarte

BIP  Monitoring ZSZ  Cookies

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Skip to content