Kulinarne warsztaty o zapobieganiu marnotrawienia żywności

Grupa uczniów z klasy II, III, oraz IV uczących się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu miała okazję uczestniczyć w dniu 19 września br. w bardzo ciekawych warsztatach w ramach marszałkowskiego projektu EcoWaste4Food.
Warsztaty były oparte są na trzech filarach: zapobieganie, uważność oraz przetwarzanie. Celem warsztatów było pokazanie i uświadomienie uczniom, jak duże ilości odpadów żywnościowych produkują, a poprzez to jak temu zapobiegać. Uczniowie mieli okazję zaobserwować w jak zarządza się żywnością w renomowanej restauracji „Concordia Taste” w Poznaniu. Szef kuchni przedstawił w jaki sposób przeciwdziałać zarówno stratom, jak i marnotrawieniu żywności. Uczniowie dowiedzieli się jak planować menu mając na uwadze jednocześnie zakup i maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych, wielkość serwowanych porcji (wszystko zjadane), jak i przykładowe przepisy pozwalające działać restauracji w duchu „zero waste”.
Pobyt w restauracji zakończył się drobnym poczęstunkiem. Uczniowie wynieśli z warsztatów dobrą lekcję, która uświadomiła im, że należy racjonalnie gospodarować żywnością.
Monika Światała
Nauczycielka ZSZ w Rawiczu