Zajęcia zawodowców w Hotelu Plaza we Wrocławiu
Uczniowie klasy IV technikum ZSZ w Rawiczu, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w ciekawych zajęciach edukacyjnych w czterogwiazdkowym hotelu HP Plaza we Wrocławiu. Młodzież wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych – p. Renatą Uźniak i p. Moniką Świtałą uczestniczyli w spotkaniu z dyrektorem hotelu ds. gastronomii Dariuszem Serwatką.
Podczas zajęć uczniowie poznali strukturę organizacyjną hotelu, zasady funkcjonowania poszczególnych działów, w tym szczegółowo gastronomii hotelowej. Pan Dariusz Serwatka wyjaśniał uczniom pojęcia food cost,outsourcing pracowniczy, rynek win- stary i nowy świat. Wyjaśniał również sposób kalkulacji cen gastronomicznych oraz cen pokojów hotelowych. Pokazał i omówił układ karty menu, karty win i karty alkoholi. Po części zajęć teoretycznych przeszliśmy do restauracji hotelowej, gdzie szczegółowo omówione zostały zasady organizacji bufetu śniadaniowego, nakrywania stołów do obiadu i kolacji oraz na bankiety. Obejrzeliśmy sale konferencyjne, lobby hotelowe z barem oraz pokoje typu standard, studio i apartament.
Uczniowie z dużym zainteresowaniem wysłuchali ciekawych informacji o funkcjonowaniu hotelu i organizacji jego pracy oraz w jak ubiegać się o pracę w hotelu HP Plaza w ramach outsourcingu.
Renata Uźniak
Nauczyciel ZSZ w Rawiczu